Penészes falak kezelése

A penészes falak kezelése sok családot érintő probléma. Pár egyszerű, de hatékony módszert mutatunk be, melyet otthon bárki elvégezhet saját maga, szakember bevonása nélkül.
Az, hogy a legtisztább otthonokban a penész nem jelenhet meg, tévedés. Ugyanis ez nem a takarítás hiányától alakul ki.

Egyetlen ok van, amit el kell kerülni, ez a KONDENZÁCIÓ!
A folyamatos nedves, párás levegő, a vízszigetelési, vízelvezetési hibák, hőhidak. vagy akár gépészeti csővezetékek hibáiból, tomítetlenségből jönnek létre.

A penészedés az esetek többségében időszakos, a fűtési időszakhoz köthető jelenség, de a gépészeti hiba miatt kialakult penészedés akár egész évben jelen lehet. Ha az épület adottságaiból eredően csak néha jelenik meg, egyszerűbbnek tűnik letakarítani évente néhány alkalommal, mint komoly felújításokba kezdeni. Azonban a penészspóra állandó jelenléte egészségkárosodást is okozhat. Nagyon könnyen beszerezhetőek olyan vegyi anyagok is, amelyekkel a falat kezelve ideiglenesen megszüntethető a penészedés.
Sajnos azonban elkerülhetetlen a kisebb nagyobb felújítás, hogy véglegesen megoldódjon a bosszantó probléma.

Ha kialakultak már a penészes foltok, ideiglenesen, durva vegyszerek alkalmazása nélkül, néhány egyszerű a háztartásban is előforduló anyaggal is csökkenteni tudjuk a pesnész terjedését
A penészes falak kezelése penészes felületek megtisztítása a régi, már elfeledett házi módszerekkel is felvehetjük a kesztyűt, egészen addig amíg a felújításra sor kerül, vagy ha nem éri meg felújítást végezni. Azt a két szert, amit hatékonyan bevethet az ellen a jelenség ellen, ami az egészségre nem veszélyes, valószínűleg a kamrában is megtalálható

Szódabikarbóna: Kevés vízzel keverjük el, sűrű masszát készítsünk belőle és ezzel súroljuk át azokat a felületeket, amelyek érintettek. Lehet ez akár csempe vagy kád felület is.

Ecet: Segítségével rengeteg felületről eltávolítható a penész legyen az akár a csapon, kerámiacsempén vagy a műanyag zuhanyfüggönyön. Nyugodtan használjunk hígítatlan, 20%-os ecetet, ha makacs penészről van szó és az adott felületet ezzel dörzsöljük át. Ha kisebb foltról van szó akkor elég, ha az ecetet félig vízzel elegyítjük használat előtt. Majd hagyjuk ezt 10-20 percig hatni.

Ahol a penész rendszeresen visszatér, ott tudni kell, hogy a régi házi módszerek csak ideig óráig jelentenek segítséget, de a kereskedelemben kapható anyagokkal sem érünk el hosszabb penészmentes időszakokat. Itt már gyökerestül kell a probléma okát kiiktatni, amihez a felújítás a legcélravezetőbb.

A legfőbb ok, amely a penészedéshez vezet a kondenzáció. Bárhol is alakul ki penész egy lakásban, a kiváltó oka mindenképpen a levegőben lévő pára kondenzációja. Ennél fogva bármit teszünk, ami nem a kondenzáció elkerüléséhez vezet, harcunk a penészedés ellen Don Quijote szélmalom harcához lesz hasonlítható.
Így adódik a probléma megoldásának kulcsa: mekkora a relatív páratartalom a lakásban és honnan származik?

Első lépés egy páramérő beszerzése: Ha a penészedés megjelent a lakásban, akkor ismernünk kell a páratartalom értékét.

Második lépés: figyeljük az ablakot, hogy megjelenik-e a pára az ablak üvegén? Amennyiben megjelent, jegyezzük meg az akkori pára értéket és szellőztessünk addig, hogy az érték alá menjen a páratartalom. Következőkben ezt tekintjük etalonnak a saját házunk viszonylatában. Ha emelkedik, szellőztessünk. Ha túl sokat kell szellőztetni, szakemberhez kell fordulni!

A szellőztetés nem egyszerűen azt jelenti, hogy kinyitjuk az ablakot és ha beágyaztunk becsukjuk.
A fő szellőztetés egy penészedésre hajlamos lakásban mindig reggel kell, hogy legyen a világosodás és napfelkelte között. Kint, a szabadban ilyenkor legszárazabb a levegő a harmat (kondenzáció) képződése miatt. Ezzel a száraz levegővel kell a házat (lakást) átöblíteni úgy, hogy két átellenes oldalon kinyitjuk az ajtót, vagy ablakot legalább negyed óra hosszan.

Ilyenkor jönni szokott a kérdés, hogy akkor minek fűtenek, ha a meleget kiengedik az ablakon?
A penészedés elleni küzdelem legfőképpen kompromisszumok sorozata. Nem kell szellőztetni annak, akinek a pénztárcája előrébb való, mint az egészsége.
Amennyiben a szellőztetés egyéb okok miatt nem megoldható, akkor páramentesítő készüléket kell üzembe helyezni.

Harmadik lépés: A hőmérséklet a házban egyenletes kell, hogy legyen. Ezt könnyű elérni termosztáttal szerelt fűtési rendszerek esetében, de viszonylag nehéz szakaszos fűtéseknél.
Amikor minden családtag a termosztátot tekeri, mert az egyik fázik, a másiknak melege van, egyértelműen penészdéshez vezet.

Ez a három lépés legtöbbször megoldja a penészedés problémáit. Ha nem, akkor ott szerkezeti probléma van, amit csak szakember tud megoldani.

Nagy Károly