Az utólagos vízszigetelés lehet a megoldás penészes vagy salétromos falak esetén

Az utólagos vízszigetelés lehet a megoldás penészes vagy salétromos falak esetén

Bizonyára mindenki találkozott már régi, dohos, nyirkos falú épületekkel, esetleg pincékkel – ezeken tud segíteni az utólagos vízszigetelés. Ez annyit jelent, hogy az épületszerkezetek utólag kapják meg azt a vízzáró szigetelést, amely mérsékelni tudja a víz bejutását.

Azon kívül, hogy egy nedves, dohos, esetleg penészes fal rendívül rossz látvány nyújt, s komfortérzetünket jelentősen befolyásolja, egészségi állapotunknak sem kedvez. Ha hiába fűtünk, mégis mindig hideg van, ha évente kell festeni a lakást, de újra és újra víz- és penészfoltok bukkannak fel, ha nedves, hideg, salétromos a fal, az épületszerkezet „betegsége” lakóinak betegségét is okozhatja. Az ilyen környezetben igen magas a levegő páratartalma, amely kedvez a különféle gombák elszaporodásának, ugyanakkor könnyen kialakulhatnak különböző légúti betegségek is, mint például az asztma, az allergia, de bizonyos esetekben akár reumatológiai panaszokat is okozhatnak a nedves falak. A víz szigetelésének hiánya vagy nem megfelelő minősége tehát leginkább egészségünket veszélyezteti, másodsorban pedig otthonunkban állapotában okozhat komoly károkat. Érdemes tehát komolyan venni a problémát, s minél előbb megoldást találni rá.

Fontos tudni, hogy az egyes talajok nedvességtartalma különböző lehet. A talajvíz különféle sókat tartalmaz feloldott állapotban. Ezt a nedvességet – a benne lévő sókkal együtt – a fal a kapillárisjelenségei miatt felveszi, s a falban a víz áramlani kezd. A víz mindig a fal szabad oldalfelületei felé terjed, hogy végül távozhasson, azaz elpárologhasson. A víz mozgását a falban bizonyos törvényszerűségek határozzák meg: a nedvesség mindig a szárazabb területek felé áramlik, mígnem kialakul az egyensúly, amikor az adott fal minden pontján megközelítőleg ugyanakkora a nedvességtartalom. Amikor a víz eléri a felszínt, elpárolog, ám az általa szállított sók kicsapódnak, s lerakódnak a fal felszínén. Hosszabb idő elteltével ez a sóréteg egyre vastagabb lesz.

Ez több szempontból is problémát jelent, hiszen az úgynevezett sókorrózió rontja a vakolat állagát (mállasztja), ugyanakkor vizet is képes felvenni, tovább növelve ezzel a fal nedvességtartalmát, ráadásul ez a réteg megakadályozza a normál párolgást is. Ilyenkor lehet megoldás az utólagos vízszigetelés (és a sótalanítás), melynek többféle megoldása lehetséges. Azonban azt is tudni kell, hogy nem lehet minden épületszerkezet esetében ugyanolyan eredményt elérni. Bizonyos esetekben a problémát csak mérsékelni lehet, a beavatkozás eredménye sok tényezőtől függ.

Ezekben az esetekben az a cél, hogy az épület falait helyreállítsák, s megszűnjenek azok a tényezők, amelyek jelentős mértékben rontják az épület állagát és használhatóságát.

A falban lévő nedvesség több módon is megszüntethető. Vannak, akik megkísérlik szakember bevonása nélkül megoldani a problémát – ez általában úgy történik, hogy ventilátorokat, hősugárzókat helyeznek el a helyiségben, illetve szellőztetéssel próbálják kiszárítani a falakat. Vannak esetek, amikor – ha csak átmenetileg is – a problémát orvosolni tudják ezen a módon, azonban ha igazán jó és tartós eredményt szeretnénk elérni, jobb szakemberhez fordulni.

Rengeteg tényező befolyásolja a beavatkozás módját és sikerességét. Ilyen például a fal vastagsága és minősége, tájolása, a levegő hőmérséklete és nedvességtartalma, a nedvesedés mértéke.

Az alkalmazott módszerek között vannak vegyi eljárások, amikor különféle oldatokat injektálnak a falba, amelyek célja a fal pórusszerkezetének megváltoztatása. Ezek az anyagok hidrofobizáló vagy pórustömítő folyadékok, illetve pórustömítő habarcsok lehetnek. Ugyanakkor vannak mechanikai megoldások is. A szakemberek megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy el tudják dönteni, milyen beavatkozásra van szükség. Van, hogy elkerülhető bontás, azonban a salétromos, penészes vakolat eltávolítására mindenképpen szükség van. Nem szabad sokáig halogatni a probléma megoldását, ugyanis az idő előrehaladtával a falak állaga egyre romlik, s minél később hívunk segítséget, annál nehezebb lesz helyreállítani az eredeti állapotot.